hitta den rätta bröllopsfotografen

fem tips om att hitta den rätta fotografen för just er drömdag


tips och tankar kring hur ni kan resonera för att hitta den rätta bröllopsfotografen för just ert bröllop.

ni har just spikat datum för er magiska dag och nu börjar det stora planerandet, allt från lokal, plats för vigseln, mat, dryck, musik, festen, kläder, blommor, inbjudningskort till planering av de små detaljerna .. ganska snart börjar det bli dags att hitta er fotograf och dyka ner i den djungeln av duktiga bröllopsfotografer som finns att välja mellan idag.

hur kan ni då tänka och resonera kring att hitta den fotografen som passar bäst för just ER två och era förväntningar och vad är fördelarna med att investera i och anlita en rutinerad bröllopsfotograf? här kommer några tankar och tips från en bröllopsfotograf kring vad ni kan fundera och resonera kring ..

§ 1

BILDSTIL


bildstil handlar dels om vilken typ av bilder ni tycker om, föredrar ni berättande, dokumenterande, bilder med liv och rörelse framför mer poserande bilder. vilka toner föredrar ni, är det mer åt det ljusare, romantiska kanske pastelliga hållet eller fördrar ni mer jordiga, rustika, moody, dova och karga toner. de flesta fotografer brukar ha en utpräglad bildstil som går antingen mot det ljusare eller mot det mörkare hållet och en del kan variera och anpassa sig, därför är det viktigt att fråga särskilt om detta.


§ 2

ER KÄRLEK

det har regnat, stormat, snöat och varit starkt solsken, vädret är ingen garanti oavsett årstid och det vackraste och viktigaste är att fånga och berätta er kärlekshistoria om just er dag precis som det var. det är lätt att samla inspiration och göra vackra moodboards om fantastiska bröllop och få en bild om det perfekta vädret och pinterestbröllopet men det är ER kärlek och er kärleksfest som designas utifrån era förväntningar och drömmar. det är bra att ha en dialog kring olika alternativ på plats utifall det skulle bli annat väder man önskar så ni känner er trygga i respektive förutsättningar.


§ 3

PERSONKEMIN

en ömsesidigt fin känsla är väldigt viktigt och det måste kännas bra på alla plan då ni kommer ha fotografen väldigt nära er under hela dagen med alla känslor som kommer. finns det möjlighet för en provfotografering så ni kan få känna hur det känns att bli fotograferad innan och få lite knep och tips och testa olika idéer så är det ett fantastiskt tillfälle att lära känna varandra. en provfotografering är en kortare fotosession för par där fotografen också får möjlighet att lära känna er, se hur ni är mot varandra, vad som är viktigt för er, vad ni gillar och inte gillar. när bröllopsdagen sedan kommer så upplever många par en helt annan trygghet och smidighet. ibland är det inte möjligt rent logistiskt men det kan vara en stor fördel för båda parter om det ingår och finns möjlighet att genomföra.

§ 4

KOMMUNIKATION OCH LYHÖRDHET


att föreviga bröllop handlar inte bara om fotografier och fotograferingen utan om att hitta en fotograf som ni känner investerar hela sig själv i er dag och som är lyhörd till er och era idéer och också ett bollplank att tillgå på vägen. kommunikation är så otroligt viktigt för är det någon dag i livet som man har bubblande förväntningar så är det sin bröllopsdag med så mycket planering och investeringar bakom. som fotograf gäller det att rigga förutsättningarna så gott det går för att dagen skall bli trygg och smidig och att ni kan vara med era vänner och familj så mycket som möjligt.

hur vill ni se tillbaka på er dag och vad är viktigt för er, vill ni ha mest fokus på er och fina porträtt, fånga mer levande dokumentära bilder på människorna och det som händer under dagen, alla detaljer kring bröllopsfesten som ni lagt mycket tid och kärlek på. finns det några personer som är särskilt värdefulla för er att fånga. är porträtten extra viktiga för er så behövs det avsättas tid så det inte blir ett stressmoment. hur vill ni minnas er dag ..


§ 5

VAD SOM INGÅR OCH VAD SOM TILLKOMMER

vilken omfattning önskar ni föreviga, vill ni ha med allt från förberedelser på morgonen till festen då mormor dansar på bordet? vilka moment är viktigast för ER att få med? hur många timmar ni landar i till slut styrs ofta av er budget och därför är det viktigt att undersöka vad som ingår i de olika paketen. är det en transparent prisbild ni får presenterad eller tillkommer det ytterligare avgifter för högupplösta bilder, ingår det några produkter såsom exempelvis prints, förstoringar, album mm?

detta är några funderingar som jag brukar resonera kring och allting hamnar tillbaka till kärnan, god kommunikation och att fundera kring vad som är viktigast för just er och er drömdag.

har du något ytterligare tips eller fundering så bara lägg en kommentar här nedan så kan vi fylla på listan ytterligare.

ha en fin kväll, med kärlek claudia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *