b r ö l l o p s g u i d e n

inför er magiska dag

först och främst, ett stort GRATTIS till er kärlek. tänk att ni skall gifta er och att ni vill leva livet tillsammans och nu planerar LIVETS fest - så stort och så vackert. 

jag vill också tacka för det stora förtroendet som det innebär att dokumentera och föreviga era minnen från er magiska dag och mitt främsta råd som bröllopsfotograf är att verkligen planera ett bröllop som känns som NI och som känns äkta för just er två där endast fantasin sätter gränser.

BRÖLLOPSGUIDEN är tänkt att skapa en trygghet, överblick och en vägledning i er bröllopsplanering. det går lika bra att plocka delar av innehållet eller läsa er igenom hela guiden. guiden var tänkt från början att vara exklusiv för mina brudpar men finns nu tillgänglig här för alla er som planerar sin drömdag.

er kärlekshistoria

vem skall fånga er kärleksdag och hur vill ni minnas er dag?

det är en stor investering att anlita en bröllopsfotograf och därför är det viktigt att ni och fotografen trivs med varandra och att ni känner er trygga under hela samarbetet. bröllopsguiden är skriven från en fotografs perspektiv för just dig som investerat i en bröllopsfotograf så att ni kan skapa de bästa förutsättningarna för magiska bilder från er dag.

efter fem år i branschen som bröllopsfotograf på heltid har jag sett vad som kan vara viktigt och värdefullt för er blivande brudpar. min passion för kärleksrelationer, kreativitet, natur, resor är min grund för att fånga och dokumentera människor naturligt, levande och äkta och min ambition är att få mina bröllopskunder att känna sig trygga, avslappnade och snygga som rockstjärnor.


att följa hjärtat

en tydlig grund

jag förstår verkligen hur värdefulla era fotografier kommer vara för er genom hela livet. hur ni kommer uppleva alla minnen om och om igen och hur ni ständigt kommer upptäcka nya detaljer genom bilderna allt eftersom. det kan vara värdefullt för er att sitta ner en stund med era respektive förväntningar och gå igenom med varandra över vad som är betyder mest för er. vilka moment under dagen är absolut viktiga att dokumentera.

en öppen kommunikation och tydlighet mellan er är viktigt och detsamma gäller mellan er och mig. denna dagen handlar om er och era förväntningar och att ni skall få precis allt det där som ni önskat och drömt om.

exempel på frågelista - genom att skissa ner era prioriteringar så blir det enklare att diskutera era förväntningar och säkerställa att jag också vet era preferenser och kan dokumentera och fånga alla de momenten som betyder mest för er

+ vill ni fånga bilder på förberedelserna?

+ kommer ni göra er iordning tillsammans eller separat? vem vill ni skall vara med på era förberedelser?

+ kommer ni skriva egna löften eller ge någon annan gåva i samband med förberedelserna som ni vill föreviga?

+ vill ni se varandra vid en first look eller först i samband med vigseln?

+ vill ni ha mycket mingelbilder på gästerna?

+ finns det något som ligger er väldigt varmt om hjärtat eller något i er familjehistoria som är viktigt för mig att ta del av?

olika moment under dagen

+ hur lång tid vill ni avsätta för era egna porträtt, vill ni ta dem före eller efter vigseln?

+ har ni en särskild plats där ni vill ha porträtten eller vill ni jag skall välja plats/platser?

enskilda porträtt

+ kommer ni ha DJ, band eller ordna egen musik? kommer det finnas extra effekter såsom tomtebloss, konfetti, rökelser, neon, belysning etc?

bröllopsfesten och dansen

+ vem vill ni ha gruppfoton med, vill ni arrangera ett gruppfoto med alla gästerna?

+ finns det någon person som vi absolut inte får missa?

familj och gruppbilder

+ föredrar ni mer levande bilder och mingelbilder framför poserade porträtt?
+ hur vill ni minnas er bröllopsdag?

bröllopsdagen

förberedelserna

förberedelserna brukar vara ett moment full av pirr och nerver. här kommer några tips och idéer till era förberedelser så de löper på smidigt och blir en extra speciell och avslappnad stund för er som ger fina fotografier och minnen för livet. 

med vem vill du spendera dina förberedelser med på förmiddagen?

förberedelserna på morgonen brukar vara fulla med känslor och det kan betyda mycket med vem du vill göra dig iordning med. glöm inte att det är helt upp till dig vem du väljer att vill tillbringa denna speciella stund med. antingen det är någon som står dig väldigt nära och det blir mer intimt eller en stor grupp med tärnor eller marskalker. ett tips är att skapa en atmosfär och välja en person som du känner dig trygg och avslappnad med. 

det är också fler och fler brudpar som väljer att göra sig iordning tillsammans och därigenom dela denna intima stund med alla pirriga känslor  tillsammans. förberedelsebilderna brukar vara väldigt uppskattade och fångar mycket detaljer, känslor och miljö.

förberedelserna med vem

en vacker röra

små tips till att fånga förberedelserna

små tips för fina fotografier som fångar den vackra röran och alla känslor som det innebär att göra sig iordning.

UTSE ETT LITET TEAM
utse någon som är med under förberedelserna att hålla saker organiserade. små enkla saker som att plocka upp och skapa en hörna som är luftig och ren ger tid och rum för fina fotografier.

PRIORITERA NATURLIGT LJUS OCH ÖPPNA YTOR
försök att hitta en öppen yta där naturligt ljus faller såsom fönsterljus och håll gärna en liten yta fri från de andra sakerna bakom denna plats. om du är osäker så fråga din fotograf med val av rum. det är också en fördel om det går att släcka ner övrigt ljus.

DET VACKRA I KAOSET
det fina med denna stunden är också att dokumentera det vackra kaoset, hur det verkligen såg ut och kändes. så det handlar mer om att plocka bort saker som kan upplevas störande men den vackra röran är också till för att fångas, alla detaljer och momenten som det innebär att göra sig iordning tillsammans.

olika platser

är du osäker på vart du vill göra dig iordning på din stora dag? här kommer några favoritplatser som inspiration.

på festplatsen

hotell

hemmavid

en del festlokaler erbjuder allt under samma tak, så ni kan ha era förberedelser på samma plats som vigseln, bröllopsfesten och boendet. här slipper ni arrangera transport och logistik till olika platser och ni kan i lugn och ro göra er iordning. ni kan också välja en plats som är personlig och unik just för er.

hotell är en uppskattad och många gånger en perfekt plats att göra sig iordning på som erbjuder en redan vackert stylad atmosfär och en miljö som är riggad för att skapa fina fotografier. med hotellen kan ni välja den stil, känsla och unika atmosfär som känns bäst för er. jag hjälper gärna till med olika hotellförslag så ni får den stilen som ligger i linje med er vision för ert bröllop. 

att göra sig iordning hemma kan vara riktigt härligt och ge en stor trygghet och sätter en väldigt personlig prägel. jag kommer dokumentera de små personliga detaljerna och dokumentera hemmamiljön som den är.

hår och makeup

om du har en MUA som hjälper dig med hår och smink på plats så placera er gärna framför ett stort fönster för att fånga det vackra naturliga ljuset. detta kommer ge dig väldigt smickrande ljus och det hjälper mig att fånga de bästa fotografierna. 

gör du dig iordning på salong kan du välja mellan att endast göra hår och make up på salongen för att sedan ta på brudkläderna på annan plats eller så tar du med dig alla kläderna till salongen. prata med din salong om vad som blir bäst med hänsyn till logistiken för er dag.
fotografier detaljer

exempel på detaljer

fotografier på alla era personliga detaljer som ni lagt mycket kärlek kring. ha gärna de lätt tillgängliga så jag lätt kan styla och fotografera dem.  

+ klocka

+ accessoarer

+ parfym

+ inbjudningarna

+ skor

+ brudkläder

+ väska

+ marschettknappar

+ slips

+ smycken

tillsammans eller
var för sig

det är helt upp till er själva om ni vill ha förberedelserna var för sig eller göra er iordning tillsammans. 

oavsett om ni väljer att göra er iordning tillsammans eller var för sig så kommer det bli en otroligt fin och oförglömlig del av er dag.

att starta dagen tillsammans kan skapa en trygghet och kan lugna bröllopsnerverna. det blir en mysig stund tillsammans.

att få spendera hela dagen tillsammans med din partner blir ett fint sätt att fira er kärlek fullt ut och ta till vara på varje stund tillsammans. 

att få fotografier på era förberedelser kan bli otroligt vackert och värdefullt. 

genom att ni gör er iordning samtidigt på samma plats missar jag inget utan kan fånga er speciella stund tillsammans utan att transport mellan olika platser.

ni kan fortfarande ha en first look även om ni har gemensamma förberedelser så jag kan fånga denna speciella stund med er och era nära och kära.

här kommer några exempel på hur fint det kan vara att göra sig i ordning tillsammans med sin blivande;

+++


++

tillsammans eller var för sig

löften och gåvor

vill du ge en alldeles särskild och unik present till din partner så kan morgongåva vara kanske den finaste presenten du kan ge till din partner. att få vackra bilder på sin älskade är en ovärderlig present och ett minne för livet. vill du veta mer om boudoir fotografering så hör av dig till mig eller din fotograf. jag erbjuder ett särskilt förmånligt upplägg för mina brudpar.

morgongåva

mellan dig & din partner

glöm inte att er bröllopsdag handlar om att fira er kärlek till varandra. känn er inte alltför bundna till att följa de traditioner eller måsten över det som inte känns naturligt för er. gör det som känns rätt och roligt för just er två och njut av varje moment av er unika dag.

vill ni skriva egna löften eller ge varandra gåvor under dagen så är det en ära att få föreviga denna särskilda stund. vi skapar en fin ljus plats där ni kommer få ha er egna intima stund och jag fotograferar lite på avstånd. vill ni ge brevet eller gåvan det till varandra under förberedelserna så meddela din fotograf så er respektive stund förevigas när ni läser varandras löften. 

mat och energi

glöm inte att löpande fylla på med energi under förberedelserna och dagen. om ni har familj eller vänner med så be någon vara ansvarig för att ordna med mat och snacks under dagen. det är så lätt att glömma bort att äta för alla nerverna dämpar hungern. 

om ni gör er ordning tillsammans ensamma så förbered med lite snacks innan eller ta en fika eller lunch på ett närliggande cafe.  

fånga förberedelser

om du har bokat mig att fånga förberedelserna så berätta  gärna detta för vänner och familj så de också vet om att jag skall fånga detta moment och att alla känner sig bekväma med detta. här finns det även möjlighet att fånga fina bilder på brudföljet mm. ha något på er som är både skönt och ni känner er bekväma i att bli fotograferade i under förberedelserna. 

tiden tillsammans med era

om det är möjligt rent logistiskt så fångar jag gärna båda era respektive förberedelser. det brukar bli något längre tid med bruden med hår och makeup och om tärnor mm är med och då fångar jag alla viktiga detaljer såsom brudklänning, accessoarer, hår, makeup, blommor och när bruden blir klädd mm. vi anpassar detta utifrån just ert bröllop och tidsplan för dagen och vart era respektive förberedelser sker. börjar brudens förberedelser kl 8.00 exempelvis så brukar det vara bra att jag kommer till er vid 10.00 när smink och hår har kommit en bit på vägen.

förberedelser

FIRST LOOK

att få se varandra iordning för första gången är så otroligt speciellt och har ni möjlighet att se varandra innan vigseln så anordnar vi en first look. det finns en rad fördelar med att lägga porträtten före vigseln. dels får ni denna magiska stund helt själva och kan verkligen ta in denna mysiga stund full av känslor och dels får ni mer tid till att vara med gästerna och mingla efter vigseln.

vi skapar en egen liten ceremoni där brudgummen får se sin brud för första gången och förevigar era reaktioner i lugn och ro. jag kommer guida er och föreslå en avskalad plats för att fånga detta vackra moment.


INNAN VIGSELN

vigselplatsen

jag kommer smita iväg i förväg till vigselplatsen för att stämma av vigselplatsen/kyrkan ca 15-20 minuter beroende på avstånd och körtid.  därigenom kan jag fånga några ögonblick när gästerna anländer och kan stämma av det sista med prästen/vigselförrättare, ljus och platser. 

ceremoni

ceremoni

ceremoni

ceremoni

vem skall viga oss &

hur vill ni att vigseln skall genomföras och av vem, en präst eller vigselförrättare?

vart skall vigseln genomföras och hur tänker ni er att platsen skal se ut?

vad är viktigt för er under vigseln?

fina vigselplatser förutom kyrkan är trädgårdsvigsel, vigsel på en äng, i en skogsdunge, vid sjön på en brygga, vid havet eller festlokal mm. endast fantasin sätter gränser.

fina vigselplatser

att tänka på

väljer ni en utomhusvigsel är det bra att ha en backup plan utifall det blir för mycket väder.

kan ni hålla vigseln ute även om det blir vind och duggregn och vart går er gräns? vill ni att gästerna skall stå eller kunna sitta? hur vill ni bygga upp miljön och ´backdrops´ och vilken känsla vill ni ha? hur vill ni rama in vigselplatsen där ni skall stå? vilken teknik kan ni ha på plats såsom mikrofon mm för att säkerställa att alla hör? vill ni ha musiker/solist? hur flexibla kan ni vara med tiden om det skulle bli regn, finns det något skydd för gästerna i så fall. vill ni bjuda på någon dricka eller något att äta i samband med vigseln eller direkt i anslutning?

utomhusvigsel

det finns verkligen inget gulligare än att våra minsta skall vara med på vigseln och gå fram till altaret och även här är det är bra att ha en reservplan om saker inte blir riktigt som ni tänkt er. om de små blir blyga eller ledsna så ordna alltid någon som kan hjälpa dem ner från altaret och ha dem hos sig under vigseln. 

att se så många nya ansikten samtidigt kan bli överväldigande för de små och en reservplan hjälper er att njuta av ceremonin.

brudnäbbar

nu är ni på väg fram till altaret och skall säga jag till varandra framför er familj och era vänner. en stund som både är full av nerver och som ni bara skall försöka njuta av. jag finns där nära er och förevigar ögonblicken och den vackra stunden. 

att tänka på för bruden, om du har en större bukett kan det vara bra att hålla den rakt ner under vigseln så armarna är avslappnade då det blir tungt efter ett tag. har du en lång klänning behöver du en hand fri för att ta tag i klänningen när du går fram till altaret. stå gärna nära varandra och placera brudföljet nära också.

stanna gärna en stund i mitten av utgången för en puss eller bara titta på varandra en liten stund så fotografen kan få möjlighet att fånga er i mitten med alla gästerna bakom eller runt omkring. gå gärna långsamt (tänk luciasteg) så utgången inte går alltför fort och bara njut.

fram till altaret

för att ni och alla gästerna verkligen skall vara närvarande och njuta av stunden så kan det vara att rekommendera att ha en mobilfri vigsel men det är väldigt individuellt vad som känns rätt för just er. om ni vill ha vigseln mobilfri meddela gärna prästen eller vigselförrättaren detta så kan de meddela gästerna innan ceremonin börjar. 

upplevelsen vigseln

hur placerar vi oss bäst

ställ er gärna så nära som möjligt och om det går så varför inte stå mot gästerna. många brudpar står med ryggen mot gästerna under hela ceremonin och prata gärna med er vigselförrättare om att ni vill se så mycket som möjligt av gästerna och musikern/solisten. på många vigselplatser är det ett begränsat område som fotografen får röra sig inom och för att få en fin blandning av bilder så är det otroligt fint att få fånga er framifrån och inte mest bakifrån.

under vigseln

det är väldigt effektfullt, festligt och vackert med konfetti, såpbubblor, torkade rosenblad, rispuffar, popcorn mm och ger fantastiska fotografier. om ni planerar confetti så berätta detta för fotografen så kamerorna kan förberedas för detta underbara moment. 

enklast att organisera konfetti för gästerna är att antingen dela ut det tillsammans med vigselprogrammet i början när gästerna anländer eller placera ut det på stolsplatserna.

först konfetti sedan kramkalas. för att det skall bli mest effektfullt så kan det vara en god ide att be någon (ex toastparet) göra en signal när konfettin skall kastas så det blir samtidigt och stå gärna nära och omringa brudparet.

yes, konfetti baby

grupp

&

bilder

familje

porträtt

bilderna tillsammans med brudföljet kan ni antingen lägga i samband med first look och era egna porträtt eller senare tillsammans med familjeporträtten och gruppbilderna. det beror helt på om ni vill ha first look och porträtt som en egen intim och mysig stund eller vill ha fler bilder tillsammans med ert brudfölje, brudnäbbar etc. jag brukar rekommendera att ha en stund med er själva för att det just är en väldigt mysig stund för er själva innan allt drar igång men det beror helt på hur planeringen för dagen ser ut och vad ni värderar mest.

bilder med brudföljet

om ni vill ha en gruppbild med alla gästerna så rekommenderar jag en plats utomhus då vi kommer behöva mycket plats. antingen kan vi  ta gruppbilden utanför kyrkan när alla är samlade eller så organiserar vi det innan alla sätter sig till bords. fråga gärna fotografen om vilken plats som blir bäst för gruppbilden. ni får räkna med ungefär 10 minuter luft i schemat för ungefärlig tid att samordna en gruppbild. 

gruppbilder

när det kommer till era enskilda porträtt så är det väldigt värdefullt att få en stund med er själva så ni verkligen kan få en stund tillsammans och bara njuta av varandra. jag brukar rekommendera att få en timme med er i ren fototid utan körtid och transport mellan olika ställen.

bokar ni en heldag med er fotograf så finns det gott om utrymme att ta bilder med brudfölje, brudnäbbar, familj och vänner. om det är möjligt rent logistiskt brukar jag åka och reka olika platser innan er bröllopsdag och göra en tidslinje så att allt löper smidigt ifall det är olika platser för porträtten.

avsätt gärna 1,5 timme till era porträtt så finns det gott om luft i schemat för att denna stunden skall bli avslappnad då det är en dag full av nerver och känslor. 

beräknad tid för våra enskilda porträtt

om ni planerar att se varandra innan vigseln kan det vara en fördel att lägga en del av era enskilda porträtt innan vigseln. därigenom får ni mer tid med era gäster och jag kan föreviga mingelbilder på er och de ni håller av mest.

om ni planerar att inte se varandra före vigseln lägger vi tiden för era porträtt efter vigseln och ca en timme beroende på hur lång tid vi har. har ni bokat en bröllopsfotograf för hela er dag så finns det tid att fördela porträtten över fler gånger under dagen istället för att ha en längre tid efter vigseln så ni kan vara med era gäster.

bröllopsporträtten
- Före eller efter vigseln?

det fina mjuka ljuset faller precis i samband med solnedgången vid golden hour. därför brukar det vara uppskattat för brudparet att lägga en kort paus för fotografier i samband med middagen. oavsett om det blir en vacker solnedgång eller inte så är det en mysig stund för er att ta några fotografier nu när ni är alldeles  nygifta och ni fortsätter festen in i natten.  en bra tid brukar vara ca 30 minuter innan solnedgången och vill ni ha denna stunden så berätta gärna det för er toastmadame/toastmaster så vi kan  få inte det så det fungerar smidigt med talen mm.

golden hour under middagen

jag kommer guida er och ge er olika uppgifter för att ni skall känna er avslappnade och få vackra fotografier med liv och rörelse. att lägga till poseringar med rörelse gör att fokuset kommer bort från kameran och ni kan njuta och ha roligt under er fina stund tillsammans.

genom att kombinera uppgifter som är gående, stående och sittandes får ni en härlig blandning av fotografier som fångar det äkta och spontana, fångar detaljer och ramar in er med fina omgivningar och miljöer.

att få bort fokuset från kameran

bröllopsmiddag

jag brukar fånga dukningen och festlokalen innan alla gästerna sätter sig till bords då det finns möjlighet så ni får detaljbilder på det ni lagt extra kärlek kring. beroende på hur porträtten ligger tidsmässigt under dagen och tiden för mingelbilder så brukar jag smita in en kortis för att fånga detaljerna kring dukningen mm.

det är detaljerna som gör helheten 

tips

att fånga alla de små detaljerna under dagen och middagen och allt det ni lagt så mycket tid och kärlek kring. jag brukar ta bilder på detaljerna löpande under dagen men om det är något som är extra viktigt för er så glöm inte berätta det för er fotograf eller om ni vill ha bilder på exempelvis dukningen innan gästerna anländer.

om ni känner er osäkra kring ljussättningen i bröllopslokalen så tveka inte att rådfråga er fotograf som har massor av erfarenhet att fotografera i olika sorters ljus och gärna hjälper till. under talen brukar jag undvika blixt som kan vara ett störande moment, så det är en stor fördel om personerna som skall hålla tal står på en luftig plats med någon form av ljuskälla. 

ljuset under bröllopsmiddagen

 bröllopstårtan

det är fler och fler brudpar som väljer att ha tårta och bubbel under minglet på dagen. väljer ni att ha tårtan på kvällen så glöm inte att placera tårtan på en så ljus och luftig plats som möjligt så inte tårtan placeras i ett mörkt hörn. stå även gärna bakom tårtan och dukningen så att alla gästerna kan se när ni delar tårtan tillsammans.

tårtan på bilden, rosie´s the cake studio i lund.

det finaste med första dansen är att få ha alla sina nära och kära omkring er så arrangera gärna detta med toastmaster/toastmadame så alla samlas nära i en ring så fotografen kan fånga er och gästernas reaktioner denna vackra stund.

första dansen

en extra effekt är att ha tomtebloss eller släcka ner i lokalen och be gästerna att hålla upp sina mobiltelefoners lampa som skapar en konsertliknande känsla. ni kan även prata med ert band eller DJ så att de kan ljussätta och tveka inte prata med er fotograf om ni skall ha särskilda effekter under första dansen så fotografen är redo att fånga härliga fotografier

tips

andra tips 

det mesta går att planera men inte vädret så ge den eventuella väderoron inte så stor plats denna dagen. det kan bli otroligt romantiska och unika fotografier med lite regn. jag har alltid en plan a och b när det kommer till platserna och jag rekommenderar alltid att införskaffa några transparenta paraplyer utifall det skulle regna. allt kommer bli alldeles underbart och det är bara vackert med olika typer av väder.

väder

försök att ta små mikropauser och bara njut och andas in allt det fina som händer under dagen. dagen går så fort och ni har lagt mycket tid och kärlek på att välja ut platser och detaljer för er magiska dag - andas in och ta in platsen, atmosfären, doften och kärleken till varandra.

ta små pauser

om ni väljer att boka en videograf för dagen så kommer fotografen att arbeta nära tillsammans för att fånga alla era värdefulla moment på bästa sätt. det underlättar om ni väljer en videograf med ungefär samma stil, tankar och vill föreviga och dokumentera er kärlekshistoria på liknande sätt, äkta, vackert, elegant och fånga ögonblicken på ett levande och spontant sätt.

om ni behöver hjälp med att hitta en videograf så har jag kollegor i mitt nätverk som jag varmt kan rekommendera och som går i linje med min redigering och arbetssätt.

om ni väljer att inte anlita en videograf så säkerställ att någon gäst åtminstone filmar talen då de är så värdefulla att titta på genom livet. 

skall vi boka en 

videograF?

fotografen finns också med som ett värdefullt bollplank på vägen i er planering. tveka inte att fråga er fotograf om olika erfarenheter, tips eller kontakter. genom åren byggs det upp ett värdefullt nätverk med olika kontakter med branschkollegor såsom florister, brudklänningsdesigner, bröllopsbutiker, restauranger, cateringfirmor, bröllop och festlokaler, make up artister, frisörer, DJ band, bröllopskoordinatorer, musiker mm.


fotografens värdefulla

nätverk av kontakter

ATT TA UPP MED
DIN FOTOGRAF

+ vilka pauser fotografen behöver under dagen för back up av bilder, ladda batterierna för kamerorna och mat/dryck vid heldagsbröllop.

skapa en luftig och ljus plats under förberedelserna.

om ni skall ha konfetti eller liknande vid utgång efter vigseln eller några extra effekter såsom tomtebloss vid första dansen eller under bröllopsmiddagen.

en luftig och ljus plats för talen, tårtan under bröllopsmiddagen
be fotografen kontakta er toastmadame/toastman för schemat för kvällen.

vilka ni vill ha familjebilder/gruppbilder med och vilka personer som är extra viktiga att fånga

first look/porträtt före vigseln, porträtt med brudföljet /före eller efter eller i samband med er egna porträtt

ljussättningen i bröllopslokalen under middagen, om ni kommer ha DJ eler band eller egen musik och ljussättning.


sammanfattning över saker som kan vara bra att ta upp och stämma av med din fotograf,

+

++
+


++

att ta upp med din fotograf

don'ts

&

do's

glöm inte att ta några djupa andetag, idag firar ni er kärlekshistoria så andas in och njut av varje stund och sug in atmosfären, all glädje och lycka.

skapa en tidslinje för fotograferingen så vi säkerställer att vi förevigar alla de speciella momenten som är viktiga för er. 

skriv ner en lista över vilka i familjen ni vill ha gruppbilder med som ni antingen skickar till er fotograf inna bröllopet eller anger i vårt gemensamma bröllopsdokument. 

skriv ner om det är några specifika bilder ni vill ha under dagen och ange detta till din fotograf inna bröllopet.

meddela under dagen om ni kommer på någon som ni vill ha gruppbilder med så arrangerar vi det. 

samla ihop alla detaljer som ni vill ha med under förberedelserna så de finns lätt tillgängliga under morgonen. vill ni ha med bröllopsinbjudningarna så ta med dem också.

för att allt skall gå så smidigt så möjligt så be gärna någon hålla i ordning en ren ljus plats till förberedelserna. 

+


+


+


+


+

+


+


+


+

++

+


++


++

+


att försöka vara alla till lags. denna dagen handlar om er två och det är ok att tacka nej till olika förväntningar och traditioner som inte går i linje med era värderingar eller visioner.

oroa er för fotografierna - jag finns här och är alltid beredd med plan a och b .. och c ... 

ta bort fokus från kameran - det är er egna stund och var bara er själva. ni kan vara trygga med att jag guidar er för att skapa levande fotografier.

glöm för allt inte bort att äta och dricka. ni vill ha energi för att hålla och njuta av hela dagen lång.

känn aldrig att ni inte kan ta små pauser för att ladda om. det är en lång dag och ni behöver lite ställtid för att andas och reflektera. 

var inte rädda för att delegera olika uppgifter till familjen eller vänner.  ni behöver inte göra allt själva och det är helt ok att be om hjälp. 

tveka aldrig att be din fotograf om hjälp med vad som, jag finns här nära er hela dagen.


++


+


+


+


+


+


++

+
+

+


++++

+

don'ts

do's

checklista och planeringsschema

nedan följer en checklista och planeringskalender som kan vara en hjälp på vägen för er planering av er bröllopsdag. detta är inga måste-listor utan tanken är att guida er för olika möjligheter och exempel på hur en bröllopsdag kan se ut och förhoppningsvis vara värdefull för er planering.

checklistorna kommer inom kort även att kunna printas.

checklista bröllopsplanering

plats för förberedelserna

▢  bluetooth högtalare till egen musik

▢  mat, tilltugg och dryck

▢  steamer

▢  nödkitt med plåster, värktabletter, säkerhetsnål, resorb etc

▢  någon som kan knyta slips/fluga

▢  skön lättare klädsel förberedelserna

nödkit för bröllopsdagen

▢  litet sykitt

▢  deoderant

▢  näsdukar

▢  resorb

▢  borste

▢  hårspray

▢  huvudvärkspiller, resorb

▢  plåster

▢  säkerhetsnålar

▢  läppstift, läppglans

▢  sjal

▢  transparenta paraplyn

Checklista bröllop

införskaffa för brudparet

▢  ringar

▢  klänning

▢  skor, klackar och låga

▢  smycken

▢  slöja, huvdusmycken

▢  underkläder

▢  parfym

▢  kostym

▢  bälte

▢  slips

▢  slipshållare

▢  klocka

▢  manschettknappar

▢  skor

▢  strumpor

▢  eventuellt ombyte festkläder

▢  ombyte festskor/låga skor

att boka och organisera

▢  fotograf

▢  videograf

▢  stylist

▢  bröllopskoordinator

▢  MUA, hår och make up

▢  präst, vigselförrättare 

▢  mottagning & dans DJ / Band

▢  ordna eventuell transport

▢  platsen för förberedelser

▢  plats för vigsel /ceremonin

▢  plats för mottagning efter ceremonin

▢  skyltar m

▢  florist

▢  catering / restaurang

▢  bar

▢  bröllopstårta

▢  photo booth (fotobås/fotoprops)

▢  vigselbåge /altare

▢  sittplatser vigseln

▢  dukning och styling brudskål, mottagning

▢  servetter

▢  bestick

▢  tallrikar

▢  ljussättning om det är mörkt

▢  stearinljus

▢  dukar mm

▢  bordsdekorationer

att hyra

att införskaffa

▢  bröllopsinbjudningar

▢  konfetti, bubblor, rosenblad
     

skapa mood boards för

▢  vigsel / ceremonin

▢  mottagning / brudskål

▢  bröllopsmiddagen

▢  blommor

▢  skyltar mm

▢  klänning

▢  högklackat

▢  kostym

▢  bälte

▢  slips

▢  marschettknappar

▢  skor

▢  corsage

▢  blomsterkrona /huvudsmycke

▢  kläder till brudnäbbar

▢  kläder till tärnor

att införskaffa till bröllopsfesten

att göra

▢  skriva /printa ut löften

▢  ansöka om hindersprövning och eventuellt namnbyte
     

skriv ut checklistan

checklista saker

12-18 Månader

8-12 Månader 

4-8 Månader

▢  boka bröllopsfotograf / videograf

▢  bestäm bröllopskläder, sys, hyras eller köpas

▢  skicka save-the-date inbjudningar 

▢  skriv gästlistan

▢  skriv ner rekommendationer på boenden för gäster som reser långt.

▢  välj vilka som ni vill skall ingå i ert brudfölje, tärnor, marschalker, brudnäbbar och toastmadame/toastman

▢  börja fundera och planera över om ni vill boka en bröllopsresa i anslutning till ert bröllop eller föredrar längre fram i tiden.

▢  börja titta på vigselringar▢  boka solist/musiker till vigseln

▢  boka band/DJ

▢  börja tänka på bröllopsmenyn och andra festarrangemang samt beställ bröllopstårta

▢  utforma och beställ inbjudningskort

▢  börja skissa på tidsplanen för bröllopsdagen

▢  börja titta på brudbukett, tärnbuketter och blommor

▢  undersök vad som ingår i er bröllopslokal såsom stolar, bord, tallrikar, glas, dukar, ljus och vad ni behöver hyra, komplettera med och fixa själva. 

▢  boka MUA / frisör

dagen före

på bröllopsdagen

2-4 Månader 

1 Månad

1-2 veckor

planeringskalender bröllop

▢  gör en budget och prioriteringslista för ert bröllop

▢  formulera storleken och stilen som ni önskar ha för ert bröllop

▢  skapa ett mood board exempelvis på pinterest

▢  bestäm datumet för ert bröllop

▢  boka kyrka eller vigsellokal/plats

▢  börja undersöka och bestäm/boka plats/lokal för er vigsel och bröllopsfest

▢  anlita en bröllopskoordinator om ni önskar få hjälp

▢  börja skissa på gästlistan och hur många gäster ni önskar bjuda/storleken på bröllopet antal gäster.

▢  boka festlokal, en del behöver bokas 1-2 år innan

innan bröllopsdagen

innan bröllopsdagen

innan bröllopsdagen

innan bröllopsdagen

innan bröllopsdagen 

innan bröllopsdagen

bröllopsdagen

▢  beställ vigselring, gravyr samt upputsning av förlovningsringarna

▢  välj musiken till ert bröllop, även till bröllopsdansen, entre och musik under minglet.

▢  färdigställ och provsmaka meny med cateringen / restaurangen

▢  boka band, solister, DJ mm

▢  stäm av gästlistan med catering / restaurangen

▢  ordna och boka med all transport (till/från kyrkan, bröllopsfesten både för er och gäster mm

▢  besluta de sista detaljerna för trycksaker, dekor, skyltar och annan DIY

▢  ansök om hindersprövning och eventuellt namnbyte på skatteverket (tidigast 4 månader innan)

▢  gör ett grovt tidsschema för dagen

▢  gör vigselprogram, festprogram, placeringskort, menykort, borsplacering, bekräfta alla bokningar och antal gäster

▢  prova bröllopskläderna för att se om några justeringar behöver göras.

▢  träffa MUA/frisör/sömmerska  för avstämning eller provning av hår och makeup

▢  skriv körschema för alla inblandade och gå igenom det i lugn och ro. stäm av med fotografen så allt finns i vårt gemensamma bröllopsdokument gällande körschema, fotoplatser, tidslinje och first look etc

▢  boka en träff med er vigselförrättare och gå igenom vigselceremonin. börja skriva era löften / egna tal

▢  repetera vigselceremonin och lämna vigselintyg till förrättaren.

▢  packa eventuellt inför bröllopsnatten och bröllopsresan

▢  hämta vigselringarna

▢  inbetalning arvoden till alla leverantörer.  

▢  dekorera festlokal och eventuellt vigselplats dagen/dagarna innan. testa teknik och ljud i festlokalen

▢  ha en avstämning med fotografen för alla detaljer, eller försäkra att fotografen och toastmasters har fått kontakt

▢  försök slappna av, umgås med varandra, familj eller vänner eller kanske äta en bit mat med de närmsta. ha kvällen ledig och gör något som ni uppskattar. 

▢  dukning/dekor festlokalen - ta hjälp med att ordna de sista bitarna.

▢  gör dig redo med din partner/brudfölje. ät en ordentlig frukost, ordna med hämtning av blommor, buketter, glöm inte ringarna.

▢  fråga era vänner eller familj på er stora dag - vare sig ni behöver dricka, snacks, eller vadsom. era vänner och familj finns där och vill att ni skall få en helt oförglömlig dag. så låt dem veta vad ni behöver under dagen. 

▢  ta ett djupt andetag och försök njuta av varje stund.

skriv ut planeringskalendern