kreativt företagande

tips och tankar kring uppstart av företag och val av bolagsform

om att våga följa sitt hjärta och arbeta med sin stora kreativa passion fullt ut.

stay hungry. stay foolish. never let go of your appetite to go after new ideas, new experiences, and new adventures´ steve jobs.

till våren är det fyra år sedan som jag vågade ta steget att lämna min trygga miljö för att fullständigt slänga mig ut i en helt ny bransch rent yrkesmässigt. jag har alltid älskat mitt arbete inom bank och finans och det var inget enkelt beslut och en del av mig ville inte lämna den världen som givit mig så otroligt mycket erfarenhet, kunskap och så fina kundrelationer och kollegor. jag kände den där längtan som växer sig starkare och starkare och insikten om att livet fullständigt rusar fram och att det där rätta tillfället aldrig kommer om man inte skapar det själv .. livet går inte i repris och vad hade jag egentligen att förlora att våga prova .. vad var det värsta som kunde hända och vad skulle det göra det med mig som människa att leva med en längtan och att aldrig våga prova? vad var alternativet?

dessa åren har utan tvekan varit några av de mest utvecklande åren på så många olika plan, att sedan starta företag precis innan en pandemi är ett eget kapital för sig – men jag har aldrig ångrat en sekund oavsett hur utmanande det har varit. tvärtom så har det kommit så mycket insikter då jag arbetat med mitt mindset på dagsbasis vilket har givit mig helt andra ögon att se på mitt företagande och livet i stort, vilken frihet och rikedom det finns i att äga sin egen tid, men nog om det ..

hur kan du då tänka kring att starta ditt företag och välja bolagsform? det är ett väldigt omfattande ämne och inlägget utgör endast mina egna slutsatser beaktat ur mitt perspektiv som kreativ fotograf om hur jag personligen har resonerat kring uppstart av verksamheten och val av bolagsform och innehåller ingen fullständig redogörelse på något sätt. all viktig information, kurser, checklistor och mängder av kunskap finner du samlat på mer verksamt som är en samlad sida till företagare och ett samarbete med skatteverket, bolagsverket, arbetsförmedlingen och tillväxtverket. där finns allt du behöver veta kring samtliga företagsavsnitten, starta, driva, utveckla och avveckla. det är även där du sedan startar ditt företag och hittar allt praktiskt med blanketter mm.

från dröm till verklighet

alldeles i början fakturerade jag kunder genom egenanställning då jag kände att det var så mycket som skulle ordnas samtidigt i början, allt från att bygga en hemsida, grafisk profil, paketering av erbjudanden, uppdrag och kunder, marknadsföring och hitta strategi för upplägg och paketering kring tjänsterna. därför passade det perfekt med formen egenanställning där jag kunde fokusera på kärnan av verksamheten och fotograferingen. jag hade dessutom investerat i min kamerautrustning och dator mm tidigare och stod inte med några stora utgifter i början.

några viktiga frågor vid uppstarten är om du behöver göra några stora investeringar för att komma igång och driva din verksamhet? har du ett annat arbete parallellt eller skall du ägna dig på heltid åt ditt företag. behöver du några särskilda tillstånd för att starta dig verksamhet? har du gjort en affärsplan, en grov kalkyl och konkurrentanalys? vad kan du ta bort från dina utgifter och omkostnader som du står med idag? utgå från din egna situation och din verklighet och förbered dig utifrån det du vet och kan göra och utgå från där du är idag och jämför dig inte med så mycket måsten, borden eller andra personers åsikter. vad kan du göra på egen hand, vad behöver du hjälp med och vad behöver du investera i för att komma igång den första perioden. har du kunder med dig in i företaget eller skall du hitta en helt ny kundgrupp?

egenanställning

de stora fördelarna med egenanställning och att fakturera utan eget registrerat företag som exempelvis via cool company eller frilansfinans är att de sköter allt från att skicka fakturor till kunderna, bokföring, deklaration och skatteinbetalningarna till ett arvode på ca 6 % som dras i samband med din löneutbetalning. jag tyckte det var otroligt smidigt att endast rapportera uppdragen och sedan kunna fokusera på allt kring min uppstart av verksamhet. det finns också så mycket kunskap, support och hjälp att få kring alla dina frågor som uppkommer på vägen.

efterhand som uppdragen och verksamheten växer börjar arvodet på de ca 6 % utgöra en för stor del av ditt arvode på dina uppdrag och det blir naturligt att tänka vidare på att registrera ett eget företag och välja bolagsform. att fakturera via faktureringsbolag är också alldeles utmärkt om du vill frilansa vid sidan av din befintliga anställning, så länge det godkänts av din arbetsgivare.

enskild firma

om du däremot har större investeringar i början är enskild firma den bolagsform som du kanske väljer direkt, då du inte kan dra av någon utrustning som kamera eller dator etc vid en egenanställning. enskild näringsverksamhet passar utmärkt om du planerar att starta företaget ensamt och är väldigt enkelt då det inte heller behövs något kapital för att starta och du blir personligt ansvarig för företaget och de skulder som företaget kan få då det går ihop med din privata ekonomi. det finns ingen tydlig gräns mellan dig och ditt företag så det är viktigt att du särskiljer din egna ekonomi kanske med att ha ditt företagskonto på en annan bank så det blir tydligt för dig själv. jag tycker enskild firma är perfekt upp till en viss omsättning sedan överväger fördelarna med ett aktiebolag långsiktigt, men det är helt baserat på mina egna tankar och erfarenheter från mitt tidigare profession. du kan ha anställda i din enskilda firma men du kan inte bygga upp någon vinst utan varje år måste skattas ut som lön. det var den avgörande anledningen för min del att nu kunna bygga ett företag långsiktigt när jag lagt en god grund och förhoppningsvis skall kunna bygga upp en vinst i bolaget.

aktiebolag

som ett led i min strategi att växa successivt har jag nu startat ett aktiebolag med ett aktiekapital som byggts upp i den enskilda firman, det krävs endast 25 000 sek i nuläget vilket öppnar upp så många möjligheter för många och en stor fördel att inte behöva börja ett företag med skulder.

om du har privat utrustning exempelvis kamera, dator mm så kan du istället starta ett aktiebolag med din utrustning via sk apportegendom som är värd motsvarande 25 000 sek och som måste värderas av en revisor som skriver ett intyg vilket gör att det är lite omständigare. detta brukar lösas med att du istället som huvudregel sätter in aktiekapitalet på 25 000 sek och sedan säljer egendomen till bolaget istället. denna dialogen behöver du ta med din revisor.

jag vill även tipsa som nyföretagarcentrum som finns runtom i landet där du kan få värdefull kostnadsfri rådgivning, föreläsningar och en mängd nyttig information och feedback kring din uppstart, det är en fantastisk möjlighet att ta del av. det är en spännande att resa att nu starta aktiebolaget och för mig känns det som ett kvitto att fortsätta satsa på min kreativa dröm långsiktigt. jag har varit en försiktig general och har gjort väldigt mycket själv och haft relativt små omkostnader men efterhand som företaget växer kommer mer och mer att läggas ut så att jag kan fortsätta att koncentrera mig på kärnan i verksamheten.

detta inlägget är endast en liten inblick om hur jag resonerade som kreativ företagare och är inte på något sätt uttömmande. jag är fullt medveten och ödmjuk över vilken djungel av information och frågeställningar man kan uppleva och vill än en gång lyfta VERKSAMT som har så gedigen information och allt du behöver veta kring din uppstart, checklistor och även värdefull information när du redan startat bolag. de senaste två åren har jag fokuserat på att verkligen hålla löpande och fasta omkostnader nere då det varit så stor osäkerhet kring pandemin och även valt att arbeta med två ben, både med bröllopsfotografering och uppdrag med olika företag med porträtt, miljöbilder mm vilket har inneburit att sårbarheten minskade då bröllopsbenet drabbades extremt hårt.

jag har valt en defensiv strategi då det varit viktigt för mig att känna efter vilka tjänster, produkter och vilket varumärke jag vill bygga upp och hitta kunder, bildstil mm och därför tagit nya steg efterhand. jag kastade mig in i en helt ny bransch rent yrkesmässigt med allt vad det innebär med att hitta sitt nätverk, arbetssätt, strategi, kunder, marknadsföring och massor av frågor som man inte har vetskap utan innan man börjar arbeta med det på riktigt. jag tror fördelarna är lika stora med att vara lite naiv och inte veta allt kring hur något borde vara utan du vågar testa lite olika strategier och ser ständigt nya möjligheter. nu känns det som jag har lagt en fin grund och är redo för ett aktiebolag och vill fortsätta bygga mitt företag långsiktigt och hållbart.

om det skulle dyka upp några frågor eller funderingar – tveka inte att skriva några rader, då jag under femton år jobbat med frågor kring sparande, pensioner, familje och försäkringsjuridik, förmögenhetsrådgivning och företagsrådgivning, tycker jag dessa frågor fortfarande är väldigt intressanta. jag har ett väldigt fint nätvek att tillgå om du behöver mer fördjupad hjälp kring ditt företag.

stay hungry. stay foolish. never let go of your appetite to go after new ideas, new experiences, and new adventures´

steve jobs.

med kärlek, claudia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *